via U2Me , n.a.v. een mini-tour ≥ Rond om het Luciferterrein≤ kreeg ik onderstaand verslag toegezonden.  Daarvoor onze hartelijke dank.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Afbeelding http://www.eindhovenfotos.nl, Bergstraat

 

 

 

 

 

De luciferfabriek                                                                           Zaterdag 7 april 2012


Het luciferstokje werd afgestreken langs het doosje, er ontstond een vlam. Samen staken we symbolisch een kaarsje aan op het terrein waar de lucifersfabriek vroeger had gestaan.


Zo eindigde de tour die ik afgelopen donderdag gaf in de Bergen. Ik ben Ricky Kloosterman en studeer aan de Design Academy Eindhoven.

Voor een opdracht moesten we in de wijk De Bergen op zoek naar iets wat ons interesseerde en dit onderwerp zo veel mogelijk uitdiepen. Ik liep door de Bergen en vroeg aan een aantal ondernemers of ze meer wisten over de Bergen en zijn historie.

Ik kreeg een aanknopingspunt dat mijn interesse wekte.

 

De lucifersfabriek Mennen & Keunen.

 

 

 

Tijdens mijn onderzoek, deed ik een opmerkelijke ontdekking. En wel dat Eindhoven al de lichtstad werd genoemd voordat Philips zich vestigde in Eindhoven.

Dit kwam door  de lucifersfabriek. De lucifersfabriek werd opgericht in 1870.

Het was in die  tijd de grootste fabriek van heel Eindhoven. Ik wil kort ingaan op de verwerking van boom tot lucifer. De lucifers werden gemaakt van populierenhout. Deze bomen stonden in de regio en werden gekapt. Het materiaal was niet duur. De werknemers, mannen en vrouwen kregen lage lonen.

Dus de productie kosten waren erg laag. Het productieproces ging als volgt:

Als eerste werden de bomen binnen gebracht via het poortgebouw aan de Bergstraat, voorheen Kattenstraat. Op de binnenplaats werd het hout in stukken gezaagd, en werd de bast eraf geschild. Daarna gingen de boomstammen door een schilmachine die de dikte had van de lucifers. Uiteindelijk werden de stokjes op maat afgesneden en in de droogkamers gelegd. Het uiteinde  werd in zand gedoopt voor een betere hechting. Daarna werden de stokjes gedompeld in witte fosfor wat zorgden voor het vlam effect. Uiteindelijk werden de lucifers verpakt in doosjes. 

De vrouwen werden ook bij het proces betrokken, zij werkte thuis en beplakten de doosjes. De doosjes waren van hout en werden ook in de fabriek gemaakt.

De lucifers verkochten goed. Ze werden zelfs internationaal op de markt gebracht. Ze werden geŽxporteerd naar landen zoals Afrika, AustraliŽ, China, Japan, Nederlands-IndiŽ en Zuid Amerika. En hele onderneming gezien de tijd waarin dit zich afgespeeld heeft.

Ik wil mijn dank uit spreken aan Eindhoven in Beeld ,waar ik werd geholpen door enthousiaste vrijwilligers. Tevens heb ik veel gesproken met de heer Ad Peijnenburg.

Andere informatie bronnen waren. Het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven en internet. Ik zocht naar informatie, beeldmateriaal en krantenartikelen.

 

Ik heb dit project met veel enthousiasme gedaan, en vond het leuk om deze informatie weer over te brengen aan de buurt.

 

Met vriendelijke groet,

Ricky KloostermanRe(d)actie:

 

Ricky hartelijk dank voor de rondleiding, ik weet al veel over deze wijk maar laat me graag verrassen, en dat heb je gedaan.

Jammer dat er net meer mensen gereageerd hebben op je huis aan huis uitnodiging.

Leuke afsluiting d.m.v. het fabriekscomplex in elkaar gezet met grote lucifers en de wakende lichtjes ter afsluiting van de route.

 

Heeft u mogelijk nog beeldmateriaal e/o verhalen m.b.t. deze Luciferfabriek vernemen we het graag via de webmaster

 

 

Geschiedenis Links:

 

Lucifers uit eindhoven

1900 in Tongelre

 

Parklaan. Villa Mennen  (afbeelding landbouwtentoonstelling 1909)

 

Everardus Keunen & Christiaan Hendrik Frans Mennen, Fabrikant - Bankier

 

Genealogie Roots: Everardus Keunen  & Christianus Henricus Franciscus Mennen 1835-1894

 

FamiliefotoCREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), default quality

bron: Eindhoven in Beeld. Klik op de foto.